Има още двама души са с коронавирус у нас. Това стана

...
Има още двама души са с коронавирус у нас. Това стана
Коментари Харесай

Още двама души са с положителни проби за коронавирус у нас

Има още двама души са с ковид у нас. Това стана ясно от изключителна конференция на Бойко Борисов и шефа на спешния щаб ген Венцислав Мутафчийски, представен от Мениджър Нюз.

Заразените се в София. Става въпрос за 66-годишна жена и 77-годишен мъж, настанени в " Пирогов ", които са дали позитивни проби за ковид. Те са семейство и са работили в стоков базар " Илиянци ". С това случаите на инфектираните с коронавирус у нас стават шест - двама в София, двама в Габрово и двама в Плевен.  

Мъжът е постъпил през вчерашния ден в " Пирогов " с обострена дихателна непълнота. Жената постъпва в болничното заведение един ден след него, в тежко положение, интубирана е в шокова зала. Няма данни двамата да са имали контакти с хора от чужбина. Клиниката, в която са били, ще бъде дезинфекцирана и изолирана. С тях са контактували 89 души. Започва процедура по тяхното търсене и слагането им под 14-дневна карантина. 

След днешното консултативно заседание на Европейския съвет по отношение на ковид, министър председателят Борисов съобщи, че е взето решение за отпущането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране огромните компании да създават съответното съоръжение, което през идващите седмици и месеци ще бъде належащо на лечебните заведения, с цел да се оправят с ковид. Големите предприятия пък ще бъдат подтиквани за всеобщо произвеждане на аспиратори.  

" Въпрос на чест е да се откри и ваксина. Имаме българска компания, която е доста напред. Не можем да затворим градския превоз, това ще сложи в колапс стопанската система. Поставих на съвета въпроса, че има страни, които не са оградени със страни, които не са членки от Европейски Съюз, изключително да сме солидарни със Западните Балкани. Помолих и комисарят по злополучие и повреди да се включи в полемиката ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов пред медиите в Министерския съвет, откакто взе присъединяване в консултативното съвещание на Европейския съвет във връзка със болестта COVID-19. 

" За страдание едвам с днешна дата някои от европейските страни подхващат ограничения по границите. Задава се огромна криза. До една страните членки се изрекоха против възбраните за снабдяване на медицински средства. Дори думата " взаимност " - споделих им ни минимум не виждам такава. Помогни си самичък да ти помогне и Господ - благодаря на промишлеността ни, която тества нови средства за отбрана. В Европа доста сме закъснели с ограниченията против ковид, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става посредством отдалеченост, отбягване на контактите и придвижване, в това число пътуванията в чужбина ", добави Борисов. 

На срещата е станало ясно, че европейските институции са обрисували доста мрачна картина на обстановката с ковид, който може да засегне забележителна част от популацията й. По време на консултациите всички страни са сложили въпросът за туризма.

„ Това са упованията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард предвижда по-голяма криза от тази, която породи след банкрута на банка „ Леман Брадърс “ през 2008 година Не си представях дотам проваляне. До една държавите-членки се изрекоха против възбраната за експорт на защитни средства... Не виждам никаква взаимност. Големите компании създават тези защитни средства, а те не могат да ги доставят “, добави Борисов.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР